sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Louhinta

Meidän oli alunperin tarkoituksena rakentaa kaksikerroksinen hirsitalo ja erillinen autotalli. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun talon rakennuspaikalta oli pintamaat poistettu ja kallio oli esillä. Kallio vietti odotettua enemmän merelle päin, joka olisi kaksikerroksisen talon kohdalla tarkoittanut erittäin korkeaa sokkelia ja merenpuoleisen terassin pilarit olisivat olleet noin 2,5 metriä korkeat. Tämän takia päädyimme suunnittelemaan kaksikerroksisen talon alle kellarikerroksen, joka samalla ratkaisi muutaman tilaratkaisuongelman. Kellariin tullaan rakentamaan ensinnäkin autotalli kahdelle autolle ja varasto. Näin erillistä autotallia ei tarvitse rakentaa ja saamme yhdistettyä nämä tilat asuintilojen kanssa samaan rakennukseen, yksille perustuksille ja yhden katon alle. Kellariin viemme myös teknisen tilan, jolle alkuperäisissä suunnitelmissa ei löytynyt luontevaa paikkaa. Tekniikalle on hyvä olla mahdollisuuksien mukaan erillinen tilansa. Koska kellarikerroksesta tulee iso, niin saimme suunniteltua sinne vielä lisäksi saunaosaston ja kuraeteisen. Nämä tilat olivat alkuperäisissä suunnitelmissa melko ahtaita ja pieniä. 

Rakennuspaikka ennen louhintaa.
Rakennuspaikka ennen louhintaa.
Koska päädyimme toteuttamaan kellarikerroksen, täytyi kallio louhia. Ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä, merkitsimme talon paikan esillä olevaan kallioon ja teimme viitteellisen arvion louhittavan kiven määrästä. Tältä pohjalta lähdimme pyytämään tarjouksia louhinnasta ja päädyimme tilaamaan louhinnan louhintaliike Veljekset Åkerfelt Oy:ltä. Ennen louhinnan aloitusta pidimme kokouksen tontilla louhijan kanssa. Kokouksessa merkitsimme tarkkaan talon paikan, louhittavan kallion pinta-alan sekä louhintakoron. Kalliota louhittaessa kannattaa jättää työvaraa vähintään metri kellarin ulkopuolelle, joka myöhemmin täytetään sepelillä.

Louhinta.
Louhinta. Räjäytysmattoja.
Kun louhinta on tehty, irtolouhetta on paljon. Meidän tapauksessa louhittavaa oli noin 500 m3, mutta irtolouhetta syntyi noin 800 m3. Irtolouhe saattaa muodostua ongelmaksi, mikäli tontilla ei ole käyttöä louheelle. Usein irtolouheelle ei omalla tontilla paikkaa ole ja tällöin louhe joudutaan kuljettamaan tontilla pois, välillä jopa hyvinkin pitkälle. Tästä voi muodostua suuret kuljetuskustannukset. Meidän tapauksessa kuitenkin kaikki irtolouhe saatiin hyödynnettyä omalla tontilla.

Paljon louhetta.
Suurin osa louheesta on poistettu ja louhintapinta on saavutettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti