maanantai 17. huhtikuuta 2017

Tilasuunnittelun lähtökohdat

Talon tilojen suunnitteluun halusimme panostaa aikaa, jotta saisimme suunniteltua mahdollisimman toimivan kokonaisuuden omiin tarpeisiimme nähden. Huolellisella suunnittelulla voidaan välttyä ratkaisuilta, jotka saattavat jälkikäteen harmittaa. Rakentajapariskuntana etunamme oli tietysti myös aviomiehen vankka kokemus talojen suunnittelusta ja rakentamisesta, joten lähtökohdilta osasimme jo välttää suurimmat harha-askeleet.

Meille tärkeää tilojen suunnittelussa oli huomioida seuraavat lähtökohdat.  
  • Viihtyisä ja sopivan väljä sisääntuloaula. Sisääntulo on hyvä rakentaa mahdollisimman esteettömäksi, kalusteiltaan toimivaksi ja sopivan väljäksi, jotta kotiintulo on mahdollisimman vaivatonta. Sisääntuloaula luo myös yleisvaikutelman kodista. Me halusimme taloomme erillisen sisääntulokuistin, jossa olisi kaapisto arkiulkovaatteille ja pitkä penkki, jonka uumeniin voisi laittaa kenkiä. Kuistin valoisuus oli meille myös tärkeää ja valon kulkemisen takaamme suurilla ikkunoilla. 
  • Kuraeteinen. Suomen vaihtelevassa säässä, metsän uumenissa ja koiran kanssa asuessa meille tärkeää oli suunnitella toimiva kuraeteinen, jonka yhteyteen jäisi suurimmat liat. Kuraeteisen suunnittelimme kellarikerrokseen, jonka yhteyteen haluamme ehdottomasti erillisen lattia-altaan niin työvaatteiden, saappaiden kuin myös koiran pesuun. 

Kurasyöppö.
Kuva: rakentaja.fi.

  • Kylpy- ja saniteettitilojen riittävyys. Tätä on vaikeaa korjata jälkikäteen. Suunnittelussa on syytä huomioida talon koko ja perheen tarpeet. Taloomme tulee kellarikerrokseen saunaosasto kylpy- ja saniteettitiloineen. Samoin yläkerran makuuhuoneiden yhteyteen tulee oma kylpy- ja saniteettitilansa. Sisääntulokerrokseen suunnittelimme vain saniteettitilan, mutta tilan yhteyteen tulee suihkuvaraus, mikäli tulevaisuudessa tahtoisimme asua vain ensimmäisessä kerroksessa. 

Saunaosasto.Kuva: pinterest.com.
  •  Säilytystilat. Usein taloissa on liian vähän säilytystilaa kaikille perheen tavaroille. Me varmistimme säilystilojen riittävyyden suunnittelemalla jokaiseen kerrokseen säilytystilaa niin vaatteille, irtotavaroille, harrastusvälineille, keittiöirtaimistolle kuin myös siivousvälineille. Pyrimme suunnittelemaan tavaroille säilytyspaikat sinne, missä niitä pääasiassa käytetään. Vaimon suurena haaveena oli myös toteuttaa walk in closet, johon saisi kaikki vaatteet kauniisti esille avohyllyille sekä ripustustangoille. 
Walk in closet.
Kuva: pinterest.com.
  • Paljon valoa. Halusimme kodistamme mahdollisimman avaran, valoisan ja tilavan tuntuisen. Tämän takia suunnittelimme oleskelutiloista (keittiö, ruokailutila, olohuone) yhtenäiset ja huonekorkeudesta teemme normaalia korkeamman. Taloomme tulee myös isot Timber Frame-ikkunat, jotka tuovat lisää valoa kotiimme. Suurilla ikkunoilla haluamme myös korostaa ympärillä olevaa maisemaa. Aviomiehelle oli myös tärkeää saada olohuoneen yhteyteen suuri liukuovi merelle päin, jonka avulla oleskelutilaa voisi suurentaa kesäaikaan ulkoterassille asti. 

Suuret ikkunat.
Kuva: timberkoti.fi.
  • Toimiva vaatehuoltotila. Vaatehuoltotilan suunnittelimme ylimpään kerrokseen makuuhuoneiden sekä vaatehuoneen yhteyteen. Likaiset tekstiilit ovat pääasiassa aina yläkerrassa, joten koimme käteväksi sijoittaa vaatehuollon tähän kerrokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti