torstai 22. kesäkuuta 2017

Hirsitalo nousee!

Hirret saapuivat tontille kesäkuun puolivälissä ja hirsiasennus alkoi. Hirsitoimitukselle kannattaa varata paljon tilaa tontilta, jos tontti sen vain mahdollistaa. Varsinkin hirsiä sisältävät paketit olisi hyvä saada mahdollisimman lähelle perustusta ja mieluiten niitä ei tulisi kasata päällekkäin, jotta oikeiden hirsien löytäminen olisi mahdollisimman helppoa. Lisäksi nosturille tulee varata tila perustusten välittömästä läheisyydestä. Omakotitalohirret painavat niin paljon, että ainoastaan lyhyet palat pystyy käsin asentamaan.

Finnlamelli-hirsitoimitus.

Finnlamelli-hirsitoimitus.

Avatut hirsipaketit vierekkäin aseteltuna.

Jokainen hirsipaketti on numeroitu, mikä helpottaa oikeiden hirsien löytämistä ja asennustyötä. Aloitushirret löytyvät paketista numero yksi ja loput hirret on pakattu mahdollisimman loogisesti siihen järjetykseen, kun niitä tarvitaan. Meidän projektissa hirsipaketteja oli kymmenen kappaletta. Jokaisen erillisen paketin kyljessä on lappu, joka kertoo tarkalleen paketin sisältämät hirret. Hirsiasennuskuvat tulevat etukäteen postissa, mutta ne löytävät myös aina ensimmäisestä hirsipaketista. Lisäksi muut tarvittavat asennusohjeet sekä rakennekuvat saapuvat postista hyvissä ajoin ennen asennusta. Tämä helpottaa asennuksen suunnittelua. Meidän talo asennettiin omalla porukalla, mutta usemmiten hirsitaloasennus tilataan valmistajalta tehdasasennuksena.

Ensimmäinen asennuspäivä. Sisäänkäyntikerros alkaa muodostua.

Ensimmäisen asennuspäivän ilta.

Toisen asennuspäivän aamu. Ensimmäisen kerroksen TimberFrame-ikkunarakenne.

Puitteet suurille ikkunoille.

Toisen asennuspäivän työt etenevät.
Hirsiasennus on nopeaa, sillä hirret ovat erittäin pitkälle esivalmistettuja Finnlamelli-tehtaalla.  Hirsisaumaeristeet ovat valmiiksi asennettuna ja kaikki hirret ovat erittäin mittatarkkoja, joten asennus sujuu vaivattomasti. Nopea asennus on hirsitalojen rakentamisessa tärkeää, jotta talo saadaan mahdollisimman pian säältä suojaan ja vältytään mahdollisilta vesivalumajäljiltä. Koska hirsiseinä ei vaadi erillistä lisälämmöneristettä, jää hirren pinta lopulliseksi pinnaksi.

Neljännen asennuspäivän iltapäivä. Toinen kerros alkaa valmistua.

Toinen hirsikerros alkaa valmistua.
Viimeiseksi nosturilla nostettiin kattotuolit nipuissa ylimmän hirsikerroksen varaan. Seuraavana päivänä kattotuolit asennettiin lopullisesti, käsin omille paikoilleen. Tämän jälkeen talo suojattiin väliaikaisilla peitteillä.

Kattotuolien nosto.

Viiden päivän aikana seinät ja kattotuolit olivat paikallaan. Hirsiasennus on nopeaa ja monen hirsirakentajan mielestä tämä hetki on rakentamisen paras vaihe, sillä työnjälki näkyy nopeasti.

Kattotuolit paikallaan.

Kattotuolit paikallaan.Kattotuolit paikallaan.

Kattotuolit paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti