sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Putki- ja sähkötöiden kautta kohti betonivalua

Kun lopulta saimme lokakuun lopulla putkiurakoitsijan valittua, lähtivät putkityöt vauhdilla liikkeelle. Kellarissa oli tässä vaihessa pelkkä sepelipinta, johon kaivettiin runkoviemärit ja radonputki. Lisäksi taloon tuotiin sisälle maalämpöputket ja sähkövaraukset ulkosähköjä varten. Aiemmin taloon oli jo tuotu vesiputki porakaivolta sekä pääsähkösyöttö. Kun kaikki tarvittavat johdot ja putkitukset oli asennettu, pystyttiin aloittamaan lattiaeristystyöt. Lattiaan tuli 200 mm lattia-EPS-levyä, jonka päälle lattilämmitysputkisto asennettiin. Syy miksi putkisto asennettiin eristeen päälle eikä raudotteiden päälle oli huomattavasti nopeampi asennusaika.

autotalli

autotallin lattialämmitysputkia

alakerran putkia

alakerran lattialämmistysputkia

alakerran lattialämmitysputkia

Ensimmäisessä kerroksessa oli jo entuudestaan ontelolaatasto, jonka päälle asennettiin pintavalun alle 50 mm EPS-eristettä. Ennen tätä tehtiin joitain putkivetoja ontelolaattojen läpi kellariin. Suurin osa putki- sekä johtovedoista kerrosten välillä tehtiin portaan taakse jätettyyn 30 cm x 250 cm kuiluun. Useampi kerroksisessa talossa suositellaan jättämään johonkin edes pieni kuilu pystyputkivetoja varten. Toinen vaihtoehto on tehdä putkivedot väliseinien sisässä, mutta tämä on työläämpää ja väliseinän tulee olla huomattavasti paksumpi kuin ilman putkivetoja tarvitsisi olla. 

ensimmäisen kerroksen lattialämmitysten jakotukki

Lattialämmitysputkien päälle asennettiin raudoitusverkot korotustassujen varassa. Autotalli vaati 6 mm raudoitusverkot, jotta lattiarakenne kestää autojen painon. Muualle riitti 4 mm raudoitusverkko. Raudoitusten päälle sähkömies kävi asentamassa suojaputket, joihin saa jälkikäteen vedettyä sähköjohdot. Ennen valua seinän alareunaan asennettiin valukaista, joka erottaa tulevan betonivalun seinärakenteesta. Tämä on erityisen tärkeää hirttä vasten. Ikkunat ja seinät suojattiin huolellisesti muovilla, sillä betoniroiskeita tulee helposti valun aikana jopa korkealle seinälle.

alakerran betonivalu

alakerran betonivalu

autotallin betonivalu

Kun betonipinta oli kovettunut jonkin verran, se hierrettiin tasaiseksi. Noin viikko lattiavalun jälkeen betonipinta hiottiin lattiahiomakoneella, jolla poistettiin pintaan noussut sementtiliima. Tämä nopeutti hieman betonilaatan kuivumista.

saunaosaston betonivalu

betonivalu valmiina

betonivalu valmiina

betonivalu valmiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti